Päiväkirja opiskelijaelämästä Aachenissa, Saksassa lukuvuonna 2005-2006.

perjantaina, joulukuuta 09, 2005

Schauna


Suomalainen, kahdeksasta opiskelijasta koostuva äijäporukka. Todella vahvoja belgialaisia oluita pieninä mutta varmoina pitoisuuksina. Saksalaisen opiskelijatalon saksalaisessa kellarissa saksalainen sauna perjantai-iltana. Lopputuloksena saunan vuokraajalle, Andreakselle, ensimmäinen ja viimeinen varoitus. Saunaa ei enää tästä lähtien hänelle vuokrattaisi. Miksi?

Noniin, nyt siellä päästetään ilmoille turhan äkkinäisiä johtopäätöksiä tyyliin: "alkoholilla lienee ollut osuutta asiaan" ja "...selittänee yksinomaan varoitukseen johtaneen suomalaiskansallisen perjantaisaunaörvellyksen", mutta ei. Se ei pidä paikkaansa.

Alkoholilla, ainakaan meidän pullojen sisältämällä, ei ollut osuutta siihen, että saunan saksalainen päätarkastaja oli asettanut melko tiukat säädökset saunomisen suhteen. Saunasta ei saa kylpemisen jälkeen löytyä lauteilta yhtään hikipisaraa tai sellaisen jättämää jälkeä ja lattian on oltava täysin kuiva. Siis ei yhtään hikipisarajälkeä! Lattian kuivamista olisi ehkä auttanut, jos saunassa olisi ollut edes yksi pieni tuuletusräppänä. Pukuhuoneen lattiat oli puunattava käytön jälkeen, sehän on selvä. Mutta erikoisaineen käyttämättä jättäminen osoittautui yhdeksi kohtalokkaaksi virheeksi. Taas olisi auttanut jos saunassa olisi ollut edes kunnolliset lattianpuhdistusvälineet, jollaisia saksalaiset eivät muuten tunne. Täysin loogistahan oli myös ettei pukuhuoneenkaan penkeiltä löytyisi yhtään hikipisaran jättämää jälkeä, kun ei kerran saunastakaan.

Tauolla naurettiin saksalaisten yksiselitteisille, 21 kohdan saunomisohjeille, jotka löytyivät seinältä. "Ennen saunomista, neuvottele lääkärisi kanssa", neuvoo ohje saunan nettisivulla. Voitteko kuvitella mahdollista lääkärin reaktiota Suomessa, jos joku reilu parikymppinen suomalainen äijä menisi asioikseen vastaanotolle ja lääkärin kysyessä "minkäslaista vaivaa?" vastaisi vain, että "saunomaan olis tarkoitus mennä". Voisi tulla aika nopeasti lähtö, joko takaisin kotiin tai jatkolähetteellä mielentilatutkimuksiin. Seuraavassa lainaus kyseisestä ohjeesta:
"Die Benutzung der Saunaeinrichtung erfolgt auf eigenes Risiko. Eine Haftung der studentischen Selbstverwaltung oder eines ihrer Organe wird ausgeschlossen. Daher sollte jeder, der die Sauna benutzen möchte, vorher seinen Hausarzt zu Rate ziehen." Sauna AG TVK
Vaikka tunnelmat saunassa olivat yllä mainituista seikoista johtuen todella saksalaiset, ja vaikka ensimmäiset löylyt olivat epäsuomalaiset eukalyptushöyryt, kun joku oli laittanut löylyveteen jotain uutetta, tuntui todella mukavalta kylpeä kolmen kuukauden jälkeen. Niin mukavalta, että vietimme saunassa lopulta kokonaiset viisi tuntia.

2 kommenttia:

Blogger Palle kommentoi...

Nää on kyllä oikeesti pellejä saunomisen suhteen Suomen ulkopuolella. Salilla, missä aina silloin tällöin käyn, on sauna. Eihän siellä kovin lämmin ole ja kun kiukaalle kataa vähän vettä se just ja just suhahtaa. Siellä on kuitenkin ihan hauska käydä ja jutustella aina paikallisten kanssa kuinka MINÄ olen Suomesta ja kuinka saunakin on alkujaan SUOMESTA. Ihmetystä näissä herättää varsinkin se, kun sanoo Suomessa melkeen kaikilla olevan saunat pl. useimmat opiskelijat.

18 joulukuuta, 2005 20:45  
Anonymous Anonyymi kommentoi...

ja hitot niitten sakujen saunoista!
t. aku ja pappa liukosta!

18 joulukuuta, 2005 23:26  

Lähetä kommentti

<< Home