Päiväkirja opiskelijaelämästä Aachenissa, Saksassa lukuvuonna 2005-2006.

maanantaina, toukokuuta 29, 2006

Ruoka tai kuri

Ah, enpä muistanutkaan liha-makaronilaatikon olevan näin hyvää.

– Riippuu tietysti vähän, et mitä siihen laittaa
.

Joskus aikoinani lyhensin tämän sanahirviön liha-ronilaatikoksi. Koiramme nimi oli muuten Roni, mutta se ei liity tähän millään tavalla, enkä saanut väännettyä tästä muutenkaan mitenkään hauskaa tekstiä, joten antaa olla.

Matkustin taas kauas koleaan pohjoiseen. Kymmeneksi päiväksi. Sinne 12 tuntia, ja sieltä yhdekän päivän kuluttua toiset 12 tuntia takaisin päin matkattuani, muistin vasta tämän ruokalajikkeen olemassaolon pitkän tauon jälkeen. Tähän saattoi vaikuttaa se tosiseikka, että kyseistä laatikkoa ei ollut määränpäässä tällä kertaa ollenkaan tarjolla. Syödä sain kyllä muutamaan otteeseen niin paljon, että ylitin monta kertaa olettamani halkeamispisteen, kiitos äidin.

Tässä siis ohje kuinka tehdä perustäydellistä liha-makaronilaatikkoa, jonka uusavutonkin osaa, jos vain haluaa. Terveiset Pallelle Valenciaan, jossa syödään tosin hieman mausteisempia pöperöitä.

Annoskoko on yhdelle isohkolle, nälkäiselle opiskelijalle illaksi tai pariksi.

Mitä tarvitset:
  • toimivan uunin (niin, älä naura, ei kaikilla ole)
  • uunivuoan (tästä puhumattakaan)
  • siivilän (makaronien kuivatteluun)
  • aikaa noin vartin valmisteluun ja tunnin odotteluun
  • ruoka-aineita
    • yksi iso sipuli
    • rypsi- tai oliiviöljyä
    • noin 250g makaronia
    • jauhelihaa noin 300g - 400g (naudan- on parempi kuin sian-)
    • lihaliemikuution (ei kasvis- eikä kana-! Paketissa yleensä lehmän/sonnin kuva)
    • mausteita: suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta [, aromisuolaa, ...]
    • soija-kastiketta (ei pakollinen)
    • juustoa [raasteena] (ei pakollinen)
Sitten itse toimenpiteet:
  1. Ota kaikki tarvittavat jo valmiiksi esille.
  2. Laita uuni lämpenemään 200 celciusasteeseen ja katso ettei siellä sisällä ole mitään oravia isompia liikkuvia objekteja.
  3. Pistä paistinpannu kuumenemaan levylle ja kattila, jossa vettä pari litraa, toiselle.
  4. Kuori ja pilko sillä aikaa sipuli hienoksi.
  5. Pannu alkaa olla sopivan lämmin kun et kärsi pitää sormea noin sentin korkeudelta pannun pinnasta. Voit alkaa paistamaan jauhelihaa. Tässä vaiheessa voit laittaa jo levyn hieman miedommalle lämmölle. Esim asteikolla 1-6 neloselle. Sekaan on myös hyvä heittää loraus öljyä.
  6. Kun jauheliha alkaa olla puolittain ruskeaa, on aika heittää joukkoon sipulipilkkeet.
  7. Tässä vaiheessa heitä kattilaan teelusikallinen suolaa. Voit laittaa sinnekin hieman öljyä.
  8. Kun vesi kiehuu kattilassa, heitä sinne makaronit. Voit keitellä ihan rauhassa ilman kantta, mutta katso kellosta tarkasti aikaa, koska tässä on yksi kriittisimmistä vaiheista. Makaronit eivät saa vettyä liikaa. Jos ohjeessa sanotaan, että ne ovat valmiita 8 minuutissa, niin keitä korkeintaan 6-7 minuuttia. Tämä siksi, että makaronien tulee pystyä imemään nestettä vielä uunissa ollessaankin tai ruoka on miltei pilalla.
  9. Tässä vaiheessa on aika valmistella taikaliemi. Kuumenna mikrossa tai paistolevyllä 0,5 litraa vettä kiehuvaksi. Lisää lihaliemikuutio joukkoon ja auta sitä liukenemaan hieman hämmentämällä. Taikaliemi on valmis.
  10. Muista möyhiä jauheliha-sipulisekoitusta välillä ettei se pääse palamaan liikaa. Jos jauheliha alkaa olla jo hyvin paistunutta (aivan ruskeaa), voit laittaa levyn ykköselle tai nostaa koko pannun levyltä.
  11. Lisää mausteet pannulle. Hieman suolaa, mustapippuria ja paprikaa. Soija-kastike antaa hyvän säväyksen. Jos tykkäät valkosipulista, niin sitä vaan joukkoon, mutta ei liikaa. Sekoittele vielä hieman.
  12. Uunivuoka pitäisi vielä voidella. Itse käytän tähän raakasti aina pientä voinokaretta, mutta kai se ihan öljyämälläkin menisi. Tärkeintä kuitenkin, että se tulee voidelluksi jollain rasvaisella (älä kuitenkaan käytä koneöljyä tai muita ei-syötäviä aineita).
  13. Kun kello on soinut ja makaronit ovat valmiina, kaada ne äkkiä siivilään ja valele kylmällä vedellä.
  14. Lopuksi sotke kaikki ainekset (makaronit, jauheliha-sipuli ja taikaliemi) voideltuun vuokaan. Tärkeää: nesteen pinnan vuoassa pitää olla tarkalleen kiinteän tavaran ylärajoilla, siten että kaikki peittyvät juuri ja juuri nesteeseen, mutta ei aivan. Jos taikaliemi ei riitä peittämään koko satsia, tässä hyvä vinkki: Valuta hanasta hieman kuumaa vettä paistinpannulle ja liottele siitä vielä loputkin mausteet, ja kaada ne vuokaan. Jatka tätä toimenpidettä niin kauan kuin on tarvetta.
  15. Sitten vuoka uunin keskiosiin lepäilemään noin tunnin ajaksi. Huom. On hyvä käydä vilkuilemassa välillä uuniin, esim. 45 minuutin kohdalla, ja jos pinnalla olevat makaronit näyttävät palavan liikaa, voit nostaa vuoan uunista ja möyhiä sekoitusta hieman, ja laittaa sitten vuoan takaisin uuniin vielä hetkeksi. Tässä vaiheessa pinnalle voi lisätä myös hieman juustoraastetta. Tämän kohdan aikana voit tiskata, pestä pyykkiä ja imuroida niin ruokakin maistuu sitten paremmalle.
  16. Valmiin laatikon erottaa siitä, että nesteen määrä laatikon pohjalla on häviävän pieni. Jos nestettä kuitenkin esiintyy runsaasti, olet todennäköisesti laittanut sitä alunperinkin liikaa, tai olet mokannut kohdan 8. Tämä korjautuu kuitenkin osittain sillä, että kun laatikko on kokonaan jäähtynyt on ylimääräinen neste haihtunut pois, ja uudelleenlämmitettynä ruoka pääsee oikeuksiinsa.
Hyvää ruokahalua!

Onko sinulla jotain vakioruokaa, jonka opit esim. kotona, ja jota teet usein? Lukisin mielelläni ohjeita kommenttilaatikosta tai blogistasi.

7 kommenttia:

Blogger Palle kommentoi...

Hehhee. Niin ei naureta ei, kun mulla ei ole edes rikki olevaa uunia, prkl. Ruokaa tulee kuitenkin laitettua paljon, kun paremman kämppiksen kanssa on yleensä jako "Pasi kokkaa - Andreas tiskaa". Tämä siksi, että itse en tykkää tiskaamisesta ja A ei tykkää ruuanlaitosta. Huonompi kämppis elää jugurtilla ja muroilla. Nään sen laittavan oikeaa ruokaa ehkä kaks kertaa viikossa ja silloinkin se on yleensä ilman lihaa... Ei näin. Mikä tuo taikaliemi muuten on? Itse käytän aina munamaitoa sen tilalla. Tai siis käyttäisin, jos ois se uuni...=/

Yks ruoka, mitä täällä on tullut melko paljon laitettua on sellainen kanahässäkkäsysteemi riisin kanssa. Pelkistetty ohje menee suunnilleen seuraavasti:

Ainekset (määrät nälän ja syöjien mukaan):

- kanaa
- paprikaa
- sipulia
- ananasta
- kanaliemikuutio
- maissia
- kermaa
- vettä
- mausteita (ainakin suolaa, pippuria, currya, soijakastiketta, yrttejä jne)

- riisiä
- lihaliemikuutio tai puolikas riippuen riisin määrästä
- vettä

1. Paloittele kana kohtuupieniksi palasiksi ja heittele ikävät jänteet ja muut pois. Älä silti haaskaa kanaa.

2. Paloittele sipuli ja paprika.

3. Laita paistinpannu levylle ja levy päälle.

4. Heitä pannulle sen kuumennuttua ensin kanat ja melko pian perään sipulit.

5. Mittaa kattilaan sopiva määrä vettä riisiä varten, laita kattilaan myös lihaliemikuutio ja levy hellalle. Veden kiehuessa lisää riisi. Tämän numeron ajankohta riippuu riisin keittoajasta eikä välttämättä ole juuri tässä välissä.

6. Kun kanat ja sipulit ovat melkein valmiit, työnnä mukaan paprika, ananaspalat ja maissi.

7. Kanojen ollessa kypsiä, lisää _vähän_ vettä paistinpannulle ja laita levy lähes niin pienelle kuin saat (itselläni kaasuhella, sopiva asteikolla 1-6 lienee tässä tapauksessa 1).

8. Murenna kanaliemikuutio paistinpannulle ja sekoita siten, että se liukenee äsken lisättyyn veteen ja tasaisesti kaikkeen pannulla olevaan sapuskaan.

9. Lisää kerma.

10. Lisää mausteet ja maista, että kaikkea on sopivasti. Itse käytän monesti tässä vaiheessa myös jonkin verran sweet and sour-kastiketta ja kenties vähän tabascoa. Nyrkkisääntö on se, että haistaa yhtä sun toista maustehyllystä löytyvää maustetta ja päättelee sen perusteella laittaako sitä vai ei. Jokainen maustakoon mielensä mukaan, mutta eri kerroilla kannattaa kokeilla eri juttuja. Makujen maailma on rajaton ja aina oppii uutta.

11. Kun olet omasta mielestäsi saanut kastikkeen valmiiksi, se on valmista.

Jos olet hyväonninen, riisi valmistuu suunnilleen samaan aikaan kastikkeen kanssa, eikä ainakaan paljoa sitä ennen. Jos riisi valmistuu ennen kastiketta, se menee helposti riisimössöksi kattilassa odottaessa. Mieluummin niin päin, että kastike valmistuu vähän riisiä ennen.

Sitten syömään.

31 toukokuuta, 2006 03:10  
Blogger PA kommentoi...

Ahdistavan pitkiä kommetteja täällä. Ajattelin tyytyä hilpeään kännikommenttiin känniblogauksen sijaan tällä erää, mutta kun ei ole kommentoitavaakaan eikä pystyyn, kun ei ole uunia.

31 toukokuuta, 2006 04:40  
Blogger Oskari kommentoi...

Palle: erittäin paljon kiitoksia tästä kommentista. Vai pitäisikö sanoa postauksesta. Ehkä koitan tätä ohjetta, kun selviän eilisestä saunaillasta.

Tän täytyy olla joku kommentin pituuden Suomen ennätys.

Vai miten on, PA?

31 toukokuuta, 2006 14:35  
Blogger Palle kommentoi...

Pakkohan sitä on alkaa vaihteen vuoksi muidenkin blogeilla postailemaan. Eikä muuten ole lähellekään pisin kommentti. Joskus väännettiin Panun blogin kommenttiosastolla pakkoruotsin tarpeellisuudesta pitkät tovit paljon pidemmilläkin kommenteilla.

Ja itehän sinä niitä ohjeita kyselit in the first place. Ei niitä ihan lyhyeen pakettiin saa. Niin kerta. Tänään tein muuten lihakeittoa ekaa kertaa koskaan/helkkarin pitkään aikaan. Kuinka hyvältä keitetty porkkana voi maistua 9 kuukauden Suomesta poissaolon jälkeen!

Toinen/kolmas/neljäs juttu on se, että täällä on tenttikausi. Toisin sanoen on tarve tehdä kaikkea mahdollista väistelläkseen tentteihin lukemista. Tietänet tunteen.

01 kesäkuuta, 2006 02:16  
Blogger Oskari kommentoi...

Tiedän kyllä tunteen tasan tarkkaan. Kyllä tenttikauden aikana on kämppä aina järjestyksessä kun imurointi, tiskaus ja kaikki kotityöt tuntuvat paljon mielekkäämmiltä aktiviteeteilta kuin lukeminen.

01 kesäkuuta, 2006 14:42  
Blogger Timo kommentoi...

Minakin kaytan munamaitoa

04 kesäkuuta, 2006 04:34  
Blogger Oskari kommentoi...

Äiti teki liha-makaronilaatikkoa aina joko taikaliemellä tai munamaidolla. Pidin aina enemmän ensimmäisestä vaihtoehdosta, ja vuosien saatossa munat ja maidot ovatkin säästyneet muihin ruokiin.

Kannattaa kokeilla joskus lihaliemikuutiolla. Sittenpähän tietää kumpaako preferoi.

05 kesäkuuta, 2006 16:01  

Lähetä kommentti

<< Home